http://wszystkoobieganiu.com.pl

Sprawdź czy dobrze się odżywiasz! PDF Drukuj Email
sobota, 28 września 2013 13:07

DIETA BIEGACZA Poniższe ankiety posłużą do określenia zapotrzebowania energetycznego w warunkach przygotowań do startu w zawodach . Wyniki te zostaną odniesione do zapotrzebowania energetycznego bezpośrednio przed startem w zawodach. Badania przeprowadzone będą w porozumieniu z AWF Poznań, a opiekunem projektu jest Łukasz Czubaszewski z Żakładu Fizykoterapii i Odnowy Biologicznej.

Przesłanie ankiety jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie państwa danych na potrzeby analizy diety. Uprzejmie prosimy o zapoznanie się z instrukcją wypełniania ankiety oraz z arkuszem przykładowym załączonym poniżej :

Płyny (mleko, soki itp.) podać w ilości szklanek – podać rodzaj soku, zaw. tłuszczu w mleku

Sery, wędliny – w ilości zjedzonych plastrów (podać jaka wędlina i ser np. szynka wieprzowa)

Jogurty i kefiry – określić ilość spożytych kubeczków (podać gramy podane na opakowaniu)

Słodycze – ilość batonów, kostek czekolady, ilość ciastek – podać gramy z opakowania)

Ziemniaki – ilość spożytych sztuk

Ryż, kasza – podać ilość zjedzonych porcji woreczków

Owoce, warzywa – ilość sztuk i rodzaj owocu lub podać z czego jest zrobiona surówka

Mięso – jakie, jak przyrządzone (np. duszone, gotowane itp.) podać ilość

Pieczywo – ile bułek lub kromek chleba (jaki chleb – biały czy ciemny)

Zupa – ile talerzy i z czego jest zrobiona?

 

dieta


 W celu poprawnego określenia zapotrzebowania potrzebne są 3 dni obecnej diety (kilka tygodni przed startem) oraz trzy pełne dni diety bezpośrednio poprzedzające start w maratonie (proszę napisać też co państwo spożyli i w jakich ilościach w dzień startu). Interesujący wątek może dotyczyć pory dnia spożywanych produktów bardzo proszę o dokładne podanie godziny posiłku.

Zapraszamy do współpracy wegetarian! Ten rodzaj żywienie wśród sportowców nadal budzi w Polsce wiele kontrowersji.


 Prosimy o przesyłanie wypełnionych ankiet na adres:

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

W treści maila proszę wpisać „Ankieta – Nazwisko i imię”

 Kontakt telefoniczny: 695732305


 

Przykładowy arkusz diety

 

Imię i nazwisko: Łukasz Czubaszewski

Data: 22.09.2013

                                        

Rodzaj posiłku

produkt

Ilość produktu

Śniadanie I

Godzina 6.30

 

 

 

Chleb ciemny żytni

Ser pleśniowy, niebieski

Ogórek konserwowy

Pomidory koktajlowe

Rzodkiewki

Kawa zbożowa z mlekiem (3.2%)

miód

2 kromki (6cm/7cm)

50 g

2 małe

2

4

300 ml

1 łyżeczka

Śniadanie II

Godzina 9.30

Płatki pełne ziarno pszenicy z owocami

Rodzynki

Orzechy (włoskie, migdały, nasiona dyni)

Jogurt naturalny tłuszcz 4.5 g / 100 g

80 g

2 łyżki

2 łyżki

200 g

Obiadokolacja

Godzina 18.30

Zapiekanka

Ryż

Łosoś wędzony

Ser żółty

Mieszanka warzyw (kalafior, fasola, szparagi, marchew, kapusta, brukselka, groszek zielony)

Olej roślinny

 

1 woreczek

100 g

100 g

200 g

 

 

2 łyżki

     

Posiłki dodatkowe

 

Godzina 10.30

 

 

Godzina 11.30

 

Godzina 13.00

 

Godzina 16.30

 

 

Godzina 20.00

 

 

 

Kawa rozpuszczalna latte macchiato

Cukier

 

Jabłko

 

baton Corn czekoladowo-pomarańczowy

 

marchewki (marvitki)

banan

 

napój herbaciany owocowy

czekolada gorzka (70%) z orzechami laskowymi

 

 

250 ml

1 łyżeczka

 

1 szt

 

50 g

 

4 szt

1 szt

 

300 ml

40g

 

Uprzejmie proszę o odpowiedź na kilka pytań oraz wypełnienie ankiety:

  1. Imię i nazwisko
  2. Wiek
  3. Waga
  4. Wzrost
  5. Jak długo trenujesz (lata/ lub miesiące)
  6. Ile kilometrów przebiegasz tygodniowo
  7. Jaki jest Twój życiowy rekord w
    1. Półmaratonie
    2. Maratonie
    3. Jeśli posiadasz możesz dołączyć informacje z Twoich aktualnych badań krwi (może być skan dokumentu lub zdjęcie) *

* Punkt nie jest obowiązkowy.


 

 

Imię i nazwisko:

Data:

                                        

Rodzaj posiłku

produkt

Ilość produktu

Śniadanie I

Godzina

   

Śniadanie II

Godzina

   

Obiadokolacja

Godzina

   
     

Posiłki dodatkowe

Godzina

Godzina

Godzina

Godzina

Godzina

   

 

Poprawiony: sobota, 28 września 2013 13:33