http://wszystkoobieganiu.com.pl

Powalczyć z sobą Nie daj się ponieść! PDF Drukuj Email
sobota, 11 kwietnia 2009 14:12
DIETA Coraz częściej sięgamy nie po tradycyjne potrawy, ale po fast foody! W artykule „The Five Absolute Worst Foods You Can Eat” dwoje amerykańskich naukowców, Joseph Mercola i Rachel Droege, wskazało pięć "bomb kalorycznych" świata, których powinni unikać wszyscy, a ci, którzy się uprawiają sport, w szczególności. Liderem na tej krótkiej  liście przebojów jest ... pączek. Mało pocieszający jest fakt, że odmiana amerykańska jest bardziej "wybuchowa" od tradycyjnej polskiej.
 
Śmieciowe jedzenie jest podstawą wakacyjnego menu, a biegacze, którzy na co dzień pilnują diety, różnym okazjom, pretekstom, jak chociażby Tłusty Czwartek. . Głównych grzechem wszystkich wymienionych artykułów spożywczych jest duża zawartość niebezpiecznych tłuszczów i toksyn. Dla biegaczy powinny to być potrawy zakazane! Wiele z wymienionych potrwa jest dobrze znana z naszych barów. Amerykanizacja, w najgorszym wydaniu, od lat króluje w polskich menu. Najbardziej jest widoczna, jeśli chodzi o kulinarne obyczaje. Biegacze ulegają fast foodom jak inni. Frytki są na porządku dziennym. Niewielu  jest w stanie odmówić sobie naszych rodzimych, ciężkostrawnych potraw, nawet tuż po wysiłku. Ile razy po biegu na dużych imprezach serwuje się "sportowe" posiłki: kiełbasę, grochówkę! Trzeba pamiętać, że biegacz, jeśli chce czerpać z biegania radość, powinien nie jeść, ale odżywiać się. Prawie to samo, ale prawie robi wielką różnicę. Bieganie to styl życia, a nie tylko ciułanie kilometrów.
 
 
alt Zapoznajmy się z listą przebojów najgorszych potraw. Na pewno każdy z nas dorzuciłby do tej listy jeszcze inne ratytasy.

Pączki - bomba kaloryczna

Po pierwsze, jest to ciasto zawierające duże ilości rafinowanego cukru i białej mąki, po drugie, pączki są smażone w głębokim tłuszczu, który w mniejszych lub większych ilościach (w zależności od technologii smażenia) wnika do ciasta. Drożdżowe smakołyki kupowane w sklepie mogą zawierać nawet 35-40 procent toksycznych tłuszczów trans. Pączek to pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Zazwyczaj nadziewane konfiturą różaną lub owocami, ale też likierem, budyniem a nawet serem, smażone na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu — smalcu lub oleju, dawniej też na maśle. Gotowy jest zwykle lukrowany lub obsypany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.

alt

W wydaniu amerykańskim pączki nazywane są doughnuts i mają postać pierścienia z dziurką w środku. Mniejsze, kuliste pączki zwane są doughnut holes. W Wielkiej Brytanii pączki są mało popularne i jeśli są dostępne, to w formie zbliżonej do pączków znanych z Polski. Wartość energetyczna jednego pączka (60 g) wynosi ok. 226 kcal.



Kolorowe napoje gazowane z tłumikiem

Jedna puszka napoju z kofeiną zawiera około 10 łyżeczek cukru, 150 kalorii, 30-55mg kofeiny i znajdują się w niej sztuczne barwniki i związki siarki. W napojach określanych jako „light” zamiast cukru są bezkaloryczne słodziki, ale pozostałe składniki pozostają takie same. Badania wykazały duży wpływ spożywania kolorowych napojów na powstawanie takich chorób, jak osteoporoza, otyłość, próchnica zębów, a także schorzenia układu krążenia. Cukier zawarty w tego typu płynach tłumi naturalną ochotę na spożywanie zdrowej żywności.
W ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się sporo publikacji na temat szkodliwości farb spożywczych i różnego rodzaju dodatków do żywności. Jeszcze niedawno można było w Polsce stosować ok. 180 różnych dodatków do żywności. Dziś, zgodnie z normami unijnymi, jest tych substancji prawie 400. Znaczna część z nich dodawana jest do napojów. Wśród tych substancji są m.in.: blokujące przyswajanie wapnia i magnezu fosforany (E 339, E 340, E 341, E 343, E 450-452 i inne) oraz oskarżane o powodowanie astmy związki siarki (E 514-517 i E 520-523).


Frytki jak papieros

Podczas obróbki termicznej ziemniaków w tłuszczach trans dochodzi do powstania wielu szkodliwych związków. Każda smażona potrawa, także warzywa, zawiera tłuszcze trans oraz substancję akryloamid wskazywaną jako rakotwórczą. Autorzy twierdzą nawet, że zjedzenie jednej frytki ma tak samo zły wpływ na organizm jak wypalenie jednego papierosa. Więcej smakowitych szczegółów poniżej.


Chipsy przekąska z opóźnionym zapłonem

Większość chipsów zawiera tłuszcze typu trans, chociaż, co trzeba dodać,. coraz więcej firm produkuje te przekąski bez użycia tych tłuszczów. Wysoka temperatura produkcji chipsów może powodować także powstanie toksycznych akryloamidów. Poza tym, są one wysokokaloryczne, więc osoby odchudzające się powinny ich unikać. Chipsy (także: chrupki, czipsy) - popularna przekąska w postaci cienkich, osuszonych plastrów ziemniaków (najczęściej) lub innych warzyw, zazwyczaj obsmażonych w głębokim, gorącym tłuszczu, choć spotyka się także odmiany prażone lub pieczone. Poszczególne smaki uzyskuje się dzięki starannemu doborowi przypraw i aromatów, rzadziej ziół.

Według anegdoty, chipsy wynalazł kucharz, którego klient skarżył się, że zbyt grubo kroi on ziemniaki do smażenia frytek. Urażona duma kucharza spowodowała, że pokroił ziemniaki w plasterki cienkie jak papier.

 

alt



Smażone owoce morza (bez ryb)

Smażone krewetki, małże, ostrygi, langusty, homary zawierają tłuszcze trans i akryloamidy. Ponadto mogą też być skażone toksyczną rtęcią. Zamiast zjadać owoce morza w smażalniach, lepiej przygotować w domu np. zdrowego łososia. Uważajmy na owoce morza serwowane z dala od morza. Nie są świeże. Lepiej zjedzmy sałatkę z warzyw lub owoców.
 

Poprawiony: czwartek, 12 lutego 2015 12:58